Pixul, o mare invenție


Cine este inventatorul, astăzi uitat, al pixului?laszlo

Numele și prenumele : Laszlo Biro, un maghiar născut la 29 septembrie 1899, un om care a practicat  multe meserii: pictor, corector, jurnalist, clovn, hipnotizator, cronicar de artă. Biro a fost un neliniștit, un iscoditor, iar ideea de a crea un nou mijloc de scriere l-a urmărit din tinerețe; el vede niște copii jucându-se cu bile de oțel pe asfalt, lăsând în urma rostogolirii lor o dâră. A fost începutul, observația inițială și provocatoarea fanteziei, dar nu-i află vreo utilitate. Până în ziua în care, ca tipograf, ea se asociază misterios cu un tip de cerneală care se usucă repede. Cele două elemente disparate capătă coeziune. Astfel încolțește ideea posibilității unui nou procedeu de scriere.

În anul 1942 ”Stiloul cu bilă” este prezentat publicului; deși la un preț exorbitant, invenția face vâlvă. Încep vânzările. Peste 2 ani ”Time” anunță lansarea  în America  a 20 000 de pixuri fabricate  de societatea argentiniană  ETERPEN. În anul 1944, mirosind afacerea, EBERHARD FABER și EVERSHARP se arată interesate de noul și ingeniosul procedeu de scriere și preiau perfecționarea lui tehnică.

În 1945 se vând 8 milioane de bucăți. Pentru câteva săptămâni pixul devine obiectul momentului, moda zilei.

Laszlo Biro  a murit la Buenos Aires, în octombrie 1985; inventatorul uitat a ceea ce astăzi a devenit un fleac al buzunarelor noastre, ceva ușor de pierdut: PIXUL.

A fost una dintre cele mai mari invenții ale secolului XX.

Reclame

3 gânduri despre „Pixul, o mare invenție

  1. Pingback: Parfumul parcurilor « my heart to your heart

  2. Mereu m-am gandit ca , daca nu aveam calculator, internet si cont pe wordpress , mi-as fi scris gandurile pe hartie cu ajutorul pixului. Ce m-as fi facut fara pix , intr-o lume fara internet? I-as fi fost extrem de recunoscator lui Lazlo Biro

    • Ooo, îmi face o deosebită plăcere să scriu cu stiloul pe hârtie! Sunt un dinozaur, nu?!…O fi vârsta de vină!… Îmi place și tastatura, dar iubesc condeiul mai mult!!!…Of, of, anii ăștia!…
      Da, da, mulțumim lui Lazlo Biro!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s