REGULI DE AUR IN CRESTEREA COPIILOR?


S-au scris, se scriu, se vor scrie carti despre cresterea copiilor! Si totusi, ma-ntreb, exista reguli, principii de crestere a pruncilor nostri, dupa care sa te ghidezi de la A la Z?  Cred ca ideea este sa urmezi spiritul  acestor REGULI, nu neaparat, cuvant cu cuvant, respectivele reguli. Daca ai o atitudine pozitiva, restul e istorie…parafrazand…

”PARINTII CU ADEVARAT BUNI SE ASTEAPTA CA PUSTII LOR SA FIE GALAGIOSI, DEZORDONATI, NEASTAMPARATI, PLANGACIOSI SI PLINI DE NOROI !”(Richard Templar)…

…doar sunt copii! Da-i copilului ce-i al copilului, nu-i fura copilaria!

Asa ca, relaxeaza-te! A creste un copil, nu inseamna ca trebuie sa fii zilnic cu garda ridicata, intr- continua agitatie si  gandindu-te mereu ca nu trebuie sa gresesti!

Acesti parinti considera ca au timp suficient, pentru a-i educa, modela, transforma acesti copii in adulti respectabili. De fapt, nu-i nicio graba in a-i determina sa adopte stilul celor mari, al adultilor, responsabilitatea statica , vor  ajunge acolo, la momentul potrivit. Stephen R Covey spunea intr-un volum al sau ca ar trebui sa urmarim evolutia unui copil, pentru a realiza ca nu trebuie sa sari peste nicio etapa in viata, pas cu pas, dar sigur! Abia asta se va impregna si va fi intelepciunea cea de toate zilele, ghidul pentru viata.

COPIII TAI VOR DA VINA PE TINE DIN CAND IN CAND. ASA A FOST MEREU , DE CAND LUMEA.

Cu siguranta, draga parinte, ai mai gresit, e omeneste! Nu te speria! Ar fi o dovada de snobism sa afirmam ca sunt parinti care n-au gresit! Toti gresim, am gresit si vom gresi, totul e sa recunoastem,sa acceptam cu intelepciune greselile noastre si remarca de mai sus! Acceptand-o, noi, ca parinti, vom reusi sa nu continuam a ne invinovati;  nimeni nu-i perfect, iar copiii tai vor intelege asta si vor aprecia mai tarziu impefectiunea parintilor .

PARINTII BUNI PUN ACCENT PE CALITATILE LOR.

Sunt parinti intre parinti; unuia ii place sa joace fotbal cu copilul lui, altuia sa-i citeasca, altuia sa-i recite sau sa merga la teatru, cinema, muzee, altuia sa-i pregateasca surprize culinare, etc.

Ideea e ca nu poti face totul, excela in toate! Nu te stresa, inspaimanta, ridiculiza, daca nu i-ai construit o casuta in copac sau n-ai iesit inca la fotbal cu el! Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care stii sa la faci. E foarte important sa stii la ce esti bun, pentru a-ti exploata mai mult punctele forte. Cu aceasta ocazie nu vei mai fi timorat cand vei vedea parinti ce fac ce tu nu poti.

Daca-l intrebi pe pustiul nostru, iti va spune: mama imi vorbeste mereu, cand mergem cu bicicleta, in plimbare, la scoala, imi citeste, imi recita, imi canta…se vede latura mea extrovertita…in schimb, cu tata joc carti, jocuri pe calculator, m-a invatat sa merg cu bicicleta, rolele, patinele, jucam fel de fel de jocuri ”aiurite” …asa ne recomanda mama jocurile.

Stii, era o regula tacita candva…suna cam asa: UNELE REGULI SUNT FACUTE PENTRU A FI INCALCATE!

In cazul nostru, al educatiei, orice regula mai poate fi incalcata cand si cand, te mai poti lasa purtat de val.

Sa nu uitam: copiii nostri au nevoie de parinti sanatosi, energici, intelepti, relaxati. E sanatos, cateodata, pentru noi toti, sa mai incalcam regulile, altfel, unde-am ajunge? Ce exemplu am da copiilor nostri? Ar creste timorati si cu ideea perfectiunii false. Perfectiunea nu-i un lucru bun, dimpotriva, te tine pe loc, nu te lasa sa traiesti!

Cati dintre dumneavoastra, n-au spus ca niciodata, dar niciodata, copiii vostri nu vor manca la restaurantele fast food?! Toti, cred eu, ma aflu printre voi, sunt in asentimentul vostru, dar, cu siguranta, o data ati incalcat regula. Nu va jenati, e normal! Astfel, ramaneti acel parinte de care are nevoie un copil!

Ce crezi?! Astept confirmari, infirmari, completari, pentru a ne educa copiii cum e mai bine!

Voi veni zilele urmatoare cu niste completari…

Toate bune!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s